Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hetki sitten Naamalla

Lyhyesti

Aholan Maito on luomumaidon- tuotantoon erikoistunut maatila. Tila sijaitsee Oulun ja Kajaanin välillä Utajärven Naamankylällä ja tila työllistää kokopäiväisesti neljä henkilöä. 

Luomumaitoa tuotetaan noin 1,8miljoonaa litraa vuodessa. Sivutuotteena tilalla tuotetaan jalostuseläimiä, lihaa ja viljaa. Lisäksi metsää myydään lähes joka vuosi.

Lypsykarjanavetta valmistui vuonna 2014 ja siinä on lehmäpaikkoja  noin 150. Vanha navetta on nuorkarjan käyttössä. Lisäksi laitumella on 30 eläimen  kylmäkasvattamo umppareille ja tiineille hiehoille. Kokonaiseläinmäärä vaihtelee 250 ja 300 välillä.

Hyvinvointia!

Lypsystä huolehtii kaksi Lelyn lypsyrobottia. Ruokinta perustuu luomuappeeseen. Sään salliessa eläimet saavat käydä laitumella läpi vuoden. Laidunnuksella ja talviulkoilulla on myönteinen vaikutus eläinten hyvinvointiin ja terveyteen.


Tilan viljelypinta-ala on noin 200 ha. Pellot ovat olleet luomuviljelyssä vuodesta 1994 asti. Pelloilla viljellään apilanurmia, ohraa, kauraa, vehnää,  hernettä ja virnaa. Metsää tilalla on noin 290 ha


Pelloilta lehmille evästä leppoisasti rattoreilla huristellen

 

Luomupeltokin tarvitsee ravinteita ja maanhuoltoa. Sitä saa vaikka lietteestä

Ilman apulantaa ja lietettäkin apila kasvaa ja tuottaa satoa

Case niitää ja painaa kaasu pohjassa perässä tulevia rattoreita karkuun. Lyhyellä ajomatkalla ja huonossa heinikossa on joskus kiire.

 

Naapurin Case odottaa lohkon reunalla niiton valmistumista, heinien kuivahtamista. Karhottaa sitten rauhallisesti, mutta taukoja ei kestä pitää, kun noukinvaunut painaa muuten päälle.

Perässä tulee kaksi noukinvaunua. Oma ja urakoitsija keräävät rehun talteen. Säilöntäaineena on ollut yleensä maitohappovalmiste KärkiSil-all.

Rehukuormat puretaan siiloon pitkän talven varaksi.

Siilossa kaksi traktoria levittää ja tallaa rehun huolellisesti.

siilo

Siilo peitetään muovilla ja reunat tiivistetään hiekalla. Muovin päälle levitetään yleensä sahanpurua.

Etälohkot urakoitsija paalaa Jontikalla ja McHalella pyöröpaaleihin

Ja Casen perässä McHale käärii paalut muoviin.

Poutasäällä osa heinistä kuivataan terveysrehuksi latokuivurissa. Samassa kuivurissa kuivaillaan myös viljaa ja olkea.

Lehmät maistelee rehua jo tuoreeltaan ja lypsävät palkaksi maitoa.

Isäntä vain nukkuu velttona koko ajan