Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hetki sitten Naamalla

Lyhyesti

Aholan Maito on luomumaidon- tuotantoon erikoistunut maatila. Tila sijaitsee Oulun ja Kajaanin välillä Utajärven Naamankylällä ja tila työllistää kokopäiväisesti neljä henkilöä. 

Luomumaitoa tuotetaan noin 1,8miljoonaa litraa vuodessa. Sivutuotteena tilalla tuotetaan jalostuseläimiä, lihaa ja viljaa. Lisäksi metsää myydään lähes joka vuosi.

Lypsykarjanavetta valmistui vuonna 2014 ja siinä on lehmäpaikkoja  noin 150. Vanha navetta on nuorkarjan käyttössä. Lisäksi laitumella on 30 eläimen  kylmäkasvattamo umppareille ja tiineille hiehoille. Kokonaiseläinmäärä vaihtelee 250 ja 300 välillä.

Hyvinvointia!

Lypsystä huolehtii kaksi Lelyn lypsyrobottia. Ruokinta perustuu luomuappeeseen. Sään salliessa eläimet saavat käydä laitumella läpi vuoden. Laidunnuksella ja talviulkoilulla on myönteinen vaikutus eläinten hyvinvointiin ja terveyteen.


Tilan viljelypinta-ala on noin 200 ha. Pellot ovat olleet luomuviljelyssä vuodesta 1994 asti. Pelloilla viljellään apilanurmia, ohraa, kauraa, vehnää,  hernettä ja virnaa. Metsää tilalla on noin 290 ha


Myös kesä -08 lähti rattoisasti käyntiin rakennellen. Tällä kertaa apuna olivat Utajärven miehet - Asikainen Janne & Ammänpää Lauri. Lauri on kuvassa tellingeillä ja Janne taas katolla.

 

Tästä se lähtee. Uusi konehalli rakennettiin tolppien varaan, joka säästi sekä aikaa että rahaa. Ulkoisin voimin tolpat pystyyn - ja pian myös suoraan, toisin kuin ensimmäinen tolppa.

 

Nyt onkin jo useampi tolppa pystyssä. Ensin maahan kaivettiin hieman rooppia ja tolppaa perään. Parin metrin syvyydelle upotetut tolpat pysynevät pystyssä isommatkin myrskyt.

Eikä aikaakaan, kun tolpat olivat pystyssä ja suoristeltu. Kuvassa muutama vaihe on jo ohitettu, sillä kattotuolien asettelu on jo alkanut. Tolpat on suoristeltu ja tellingit tehty. Aikaa meni useampi työpäivä.

Pienet 12m kattotuolit nousivat kahteen pekkaan varsin kevyesti. Tuskainen ilme johtunee jostain muusta, kuin painosta.

... kattotuolit tulivat helposti mukana, vaikka unissaan.

Toolit nosteltiin ylös itsetehdyllä nostokoukulla, joka oli Casen keulassa. Varaa riitti reilusti, vaikka korkeutta pytingillä olikin heppoiset viitisen metriä.

Traktorill ajeltiin vain suorassa linjassa ees - taas, kuten jäljistä näkyi. Näin tuolit sattuivat kerralla paikalleen, eikä suurempia vahikoja syntynyt. Janne nakuttaa väliaikaistukia paikalleen ja Jarkko ihailee vierestä. Viljami näyttää kopissa nukahtaneen.

Välillä myös Jarkko sai tehdä hommia - vatupassilla tuolit suoraan.

Lauri nakutteli tuolin toisella puolella lautaa paikalleen.

Rakentaminen oli varsin nopeaa - tosin ei aivan kuvien vaihtumisen mukaisen nopeaa. Tässä jo toisen puolen pellit paikallaan ja tuolit paikoillaan. Kuvaaja ilmeisesti ollut vaihteeksi myös työn touhussa. Kuvien välillä on varmasti useampikin päivä aikaa.

Tässä vaiheessa alkaa jo näyttää hyvältä. Isäntä onkin jo ihailemassa työn tuloksia.

Kahvitauon jälkeen takaisin katolle. Janne vääntää listapeltiä paikalleen.

Vuorotahdein pojat paukuttivat ruuvia paikalleen.

 

Toisella puolella aloiteltiin uusien peltien laittoa. Pellit nosteltiin etukuormaajalla kattotuolien alareunan tasalla ja sieltä miehistö väänsi ne ylös.

Pelti on jo katolla ja kohdilleen vetäminen alkaa.

... liukuen. Kaksi miestä rinnakkain sai levyn kevyehkösti kohdilleen. Silloin tällöin toki pienet horjahtelut hidastivat.

Levy on kohdillaan.

... ja ruuvaaja saapuu. Ilo ei aina ollut kuvaajaa kohtaa aivan ylimmillään.

Toisen puolen ensimmäinen pelti kohdillaan, ruuvien jako katolla käynnissä.

Ja sitten lisää peltejä. Kuvasta näkyy hyvin etukuormaajan ulottuvuus.

Lisäpellit koko joukon voimin kohdilleen ja kiinni. Homma alkoi luistaa tumman taivaan uhatessa. Märälle pellille ei ollut asiaa.

Ja hommahan luisti. Tosin aikaakin kuvien välillä on, mutta hyvää jälkeä on tullut. Seinäpellit ovat jo osin paikallaan ja katto valmis. Myös nurkkalaudoitus näkyvät olevan paikoillaan.

Sisällä leikeltiin rälläkällä päätyihin sopivia palasia. Jälki oli ammattilaistasoa.

Ja sitten palasta kohdalleen. Soppelin mittainen näytti tulleen.

Ensimmäinen palapelin palanen kohdillana. Ei moittimista.

Tässä ovetkin ovat jo kohdillaan, ja lattiaa aloitettu. Lattia teetettiin ulkoisesti asfaltiksi. Hyvää jälkeä tuli.

8cm asfaltti alkaa jo peittämään uudenuutukaista hallia. Jo nyt pohjaratkaisu vaikuttaa hyvältä.

Ammattimiehet väänsivät ammattimiesten tehokkuudella ja tarkkuudella asfalttia.

Jyräyksen ohella tarkimmat paikat paukuteltiin käsin.

Koko lattiatasolla on jo pinnoite, mutta tasoittelussa on vielä toivomisen varaa.

Samalla pyyhkäistiin asfaltti myös siilojen päihin, eli ajetuimmille paikoille pihaan. Miehet viihtyivät takki päällä lämpimähköstä säästä huolimatta.

Lapiokin tuli tarpeeseen, kun reunoja hiottiin.

Tarkkaa jälkeä tuli tosin myös konevoimin.

... ja kohta paikalle kruisasi myös jyrä.

Lopputulos oli silmiä hivelevä. Kyllä nyt kelpaa tehdä uudet rehut siiloon!