Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hetki sitten Naamalla

Lyhyesti

Aholan Maito on luomumaidon- tuotantoon erikoistunut maatila. Tila sijaitsee Oulun ja Kajaanin välillä Utajärven Naamankylällä ja tila työllistää kokopäiväisesti neljä henkilöä. 

Luomumaitoa tuotetaan noin 1,8miljoonaa litraa vuodessa. Sivutuotteena tilalla tuotetaan jalostuseläimiä, lihaa ja viljaa. Lisäksi metsää myydään lähes joka vuosi.

Lypsykarjanavetta valmistui vuonna 2014 ja siinä on lehmäpaikkoja  noin 150. Vanha navetta on nuorkarjan käyttössä. Lisäksi laitumella on 30 eläimen  kylmäkasvattamo umppareille ja tiineille hiehoille. Kokonaiseläinmäärä vaihtelee 250 ja 300 välillä.

Hyvinvointia!

Lypsystä huolehtii kaksi Lelyn lypsyrobottia. Ruokinta perustuu luomuappeeseen. Sään salliessa eläimet saavat käydä laitumella läpi vuoden. Laidunnuksella ja talviulkoilulla on myönteinen vaikutus eläinten hyvinvointiin ja terveyteen.


Tilan viljelypinta-ala on noin 200 ha. Pellot ovat olleet luomuviljelyssä vuodesta 1994 asti. Pelloilla viljellään apilanurmia, ohraa, kauraa, vehnää,  hernettä ja virnaa. Metsää tilalla on noin 290 ha


5. Rehun ja veden aistinvaraisen laadun valvonta ja vesitutkimukset

 

 

5.1 Eläimistä saatavien alkutuotannon tuotteiden kanssa kosketuksiin joutuvien pintojen, laitteiden ja välineiden puhdistamiseen ja huuhteluun käytettävän veden aistinvarainen laadun valvonta ja vesitutkimukset.

 

Pintojen, laitteiden ja välineiden puhdistaminen vedellä

Yrityksessäni pintojen, laitteiden ja välineiden puhdistamiseen käytetään kunnallisen tai alueellisen vesilaitoksen vettä ja he vastaavat siitä, että vesi on käyttökelpoista (tutkimustodistus ja osoitus veden hankinnasta on pyydettäessä hankittava 2vk kuluessa).

 

Yrityksessäni pintojen, laitteiden ja välineiden puhdistamiseen käytetty vesi tulee omasta kaivosta. Käytettävä pesuvesi tutkitaan vähintään kolmen vuoden välein. Tutkimustulokset on arkistoitu vähintään 10 vuodeksi ja veden käyttöönottotutkimus säilytetään pysyvästi. Vesi täyttää pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimukset ja siitä on tehty ainakin seuraavat tutkimukset:

Escherichia coli ja sekä suolistoperäiset enterokokit.

 

Aistinvarainen veden laadun valvonta

Aistinvaraisessa laadun valvonnassa tarkkaillaan seuraavia asioita:

Veden haju

 

Veden väri (sameus)

 

Muu asia, mikä tai mitkä? Maku

 

Mistä pisteistä veden laatua valvotaan aistinvaraisesti, miten usein?

Kotitaloudessa käytetään samaa vettä juodaan vähäväliä

 

5.2. Elintarviketuotantoon käytettävien eläinten juomaveden aistinvarainen laadun valvonta ja vesitutkimukset

 

Eläinten juomavesi

Yrityksessäni eläinten juomavetenä käytetään kunnallisen tai alueellisen vesilaitoksen vettä ja he vastaavat siitä, että vesi on käyttökelpoista.

 

Yrityksessäni eläinten juomavetenä käytetty vesi tulee omasta kaivosta tai vesi on pintavettä. Olen varmistanut aistinvaraisesti, että vesi on puhdasta eikä sisällä vierasta hajua, makua, pieneliöitä tai vieraita aineita, jotka voisivat vaarantaa tuotteiden turvallisuutta

 

Aistinvarainen veden laadun valvonta

Aistinvaraisessa laadun valvonnassa tarkkaillaan seuraavia asioita:

Veden haju

 

Veden väri (sameus)

 

Sinilevien esiintyminen (pintavedestä)

 

Muu asia, mikä tai mitkä? Maku

 

Mistä pisteistä veden laatua valvotaan aistinvaraisesti, miten usein ja mitä vettä se on?

Taloon ja navettaan tulee sama vesi ja sitä maistellaan ja hörpitään monta kertaa päivässä.

 

 

 

 

    1. Rehujen aistinvaraisen laadun valvonta

 

Luettelo käytettävistä rehuista

 

Säilörehu, kuivaheinä ja rehuvilja

Rehuanalyysi tehdään aina uudenerän käytön alussa. Aina, kun rehua jaetaan eläimille arvioidaan sen laatua aistinvaraisesti. Pilaantuneet rehuerät siirretään kompostikasan kautta pellolle.

 

Teolliset rehut

 

Laatu arvioidaan aina käytön yhteydessä ja eläinten ulosteesta