Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hetki sitten Naamalla

Lyhyesti

Aholan Maito on luomumaidon- tuotantoon erikoistunut maatila. Tila sijaitsee Oulun ja Kajaanin välillä Utajärven Naamankylällä ja tila työllistää kokopäiväisesti neljä henkilöä. 

Luomumaitoa tuotetaan noin 1,8miljoonaa litraa vuodessa. Sivutuotteena tilalla tuotetaan jalostuseläimiä, lihaa ja viljaa. Lisäksi metsää myydään lähes joka vuosi.

Lypsykarjanavetta valmistui vuonna 2014 ja siinä on lehmäpaikkoja  noin 150. Vanha navetta on nuorkarjan käyttössä. Lisäksi laitumella on 30 eläimen  kylmäkasvattamo umppareille ja tiineille hiehoille. Kokonaiseläinmäärä vaihtelee 250 ja 300 välillä.

Hyvinvointia!

Lypsystä huolehtii kaksi Lelyn lypsyrobottia. Ruokinta perustuu luomuappeeseen. Sään salliessa eläimet saavat käydä laitumella läpi vuoden. Laidunnuksella ja talviulkoilulla on myönteinen vaikutus eläinten hyvinvointiin ja terveyteen.


Tilan viljelypinta-ala on noin 200 ha. Pellot ovat olleet luomuviljelyssä vuodesta 1994 asti. Pelloilla viljellään apilanurmia, ohraa, kauraa, vehnää,  hernettä ja virnaa. Metsää tilalla on noin 290 ha


7. Jätteiden käsittely

 

Missä jätteitä säilytetään tai käsitellään ja miten jätehuolto on järjestetty?

 

Kaatopaikkajäte

Jätehuolto vie parinviikon välein Ouluun kalliilla dieselillä kurvaillen ja savu tupruaa kuorma-auton perästä. Viimeksi näytti öljyä tippasevan tielle ja luonto tykkää.

 

Eloperäinen jäte

mm. poikkeavat maitoerät, eläinten raadot ja ihmisten ulosteet

Pilaantunut rehu kerätään kompostikasaan vanhaan laakasiiloon ja käytetään lopulta lannoitteeksi pellolle.

Elintarvikkeeksi kelpaamaton maito kaadetaan lietesäiliöön

Kuolleet vasikat haudataan suohon turpeeseen jälkipolvolle ihmeteltäväksi ja vanhemmat naudat lähetetään raatokeräykseen. Lauhaluoma hakee raadot kolmen päivän kuluessa ilmoituksesta.

Ihmisten ulosteet poltetaan korkeassa lämpätilassa tarkoitukseen valmistetussa käymälässä. Savu menee piipusta ulos ja tuhka ripotellaan hartaasti puun juurelle metsään.

 

Paperi- ja pahvijäte

Poltetaan saunan pesässä ja uunissa.

 

Jätevedet

Tilan jätevedet ovat luonnonmukaisia erilaisia pesu- ja valumavesiä. Kaikki vedet johdetaan lietteen sekaan lietesäiliöön ja sieltä pellolle. Urakoitsija kuskaa paskaa ja virstaa ja jätevesiä älyttömästi moneen suuntaan.  Peltoa on käytettävävissä lannanlevitykseen yli 200ha,  eli  riitävästi, ja kasvustot ottavat ravinteet talteen.  Ympäristöön ei tule haitallisia valumia.  

 

Lannoitesäkit ja muu maatalousmuovi

Kaikki muovijäte kerätään tarkasti talteen tilan varastoon ja kerran vuodessa muovijäte kuljetetaan Ouluun muutettavaksi energiaksi. Oululaiset mummot saavat lämmitellä pattereissa kätösiään.

 

Energiajäte

Energiaksi palaa Oulussa tai kotona uunissa

 

Kierrätyslasi

Vähäinen lasimäärä menee sekajätteen mukana kaatopaikalle

 

Renkaat

Renkaidenvaihdon yhteydessä kierrätykseen

 

Romut (metalli)

Metallin keräykseen silloin kun hinta on hyvä. Pörssikurssien nousua odotellaan aina vuosia. 

 

Kasvinsuojeluaineiden pakkaukset

Ei ole eikä tule, Maailman myrkyttäminen pitää lopettaa, myrkyn käyttäjät pitäisi laittaa linnaan. 

 

Ongelmajätteet

Keräykseen, kun akkuja, öljyä ja loisteputkia on kertynyt autokärrykuorma, viedään jätteet keräyspaikalle.

 

Muut jätteet

Ruokajätteet syödään tai syötetään huonolla ruokahalulla elukoille. Loput karjanlannan  mukana pellolle kasvien ravinteeksi.