Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hetki sitten Naamalla

Lyhyesti

Aholan Maito on luomumaidon- tuotantoon erikoistunut maatila. Tila sijaitsee Oulun ja Kajaanin välillä Utajärven Naamankylällä ja tila työllistää kokopäiväisesti neljä henkilöä. 

Luomumaitoa tuotetaan noin 1,5 miljoonaa litraa vuodessa. Sivutuotteena tilalla tuotetaan jalostuseläimiä, lihaa ja viljaa. Lisäksi metsää myydään lähes joka vuosi.

Lypsykarjanavetta valmistui vuonna 2014 ja siinä on lehmäpaikkoja  noin 150. Vanha navetta on nuorkarjan käyttössä. Kokonaiseläinmäärä vaihtelee 250 ja 300 välillä.

Hyvinvointia!

Lypsystä huolehtii kaksi Lelyn lypsyrobottia. Ruokinta perustuu luomuappeeseen. Sään salliessa eläimet saavat käydä laitumella läpi vuoden. Laidunnuksella ja talviulkoilulla on myönteinen vaikutus eläinten hyvinvointiin ja terveyteen.


Tilan viljelypinta-ala on noin 180 ha. Pellot ovat olleet luomuviljelyssä vuodesta 1994 asti. Pelloilla viljellään apilanurmia, ohraa, kauraa, vehnää,  hernettä ja virnaa. Metsää tilalla on noin 280 ha. 


Share on Social Media

Puintiaika

Lähetetty 22.9.2017

Sää muuttui poudaksi, ja monen isännän naama kirkastui hetkessä...

Puinnit pääsevät käyntiin täydellä teholla ja tämä pelastaa monen viljatilan katastrofilta. Paikoin pellot ovat kuitenkin puintiin liian märkiä.

 Kesän aikana tehtiin sopimus pikkuerästä murskeviljaa.  Sateiden aikana on välillä epäilyttänyt, että  toteutuuko sopimus millään tavalla. Nyt tilanne näyttää positiiviselta.

Viime viikolla ripolteltiin vaihtolavoja pitkin Veneheiton peltoja ja tulevalla viikolla pitäisi niihin saada 160 tn tuoretta viljaa. Vaihtolavat kuljetetaan rekalla Naamalle säilöntää varten.  Vilja murskataan ja pakataan kontteihin ja tuubiin navetn pihalle. Talvella tästä riittää lehmille appeeseen vähäksi aikaa höystettä.